Slunečnicový olej se získává ze semen slunečnice. Slunečnice jako rostlina pochází ze Severní Ameriky a kromě na výrobu oleje se používá i jako dekorace. Při pokojové teplotě je olej z ní kapalný a používá se především na smažení, fritování a pečení. Olej je lisovaný za studena, což znamená, že byl šetrně lisovaný bez využití vysokých teplot a další rafinace. U za studena lisovaných olejů je typická příjemná přírodní vůně i chuť.
Tento olej je lisovaný ze slunečnice s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin (kyseliny olejové), a proto má mimořádnou tepelnou odolnost. Vhodnost oleje na smažení a jeho tepelná odolnost závisí na profilu mastných kyselin a jejich vzájemném poměru. U rostlinných olejů hraje významnou roli kyselina olejová, která má velmi dobrou tepelnou odolnost. U slunečnicových olejů závisí na druhu slunečnice, ze které se olej lisuje. Tento olej je lisovaný ze slunečnice s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin (kys. olejové). Proto má mimořádnou tepelnou odolnost, vysokou termooxidační stabilitu a vysoký bod zadýmení.
Složení
Slunečnicový olej BIO.
Výživové hodnoty na 100g
Energetická hodnota 3 700 kJ / 900 kcal
Tuky: 100,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 7,0 g
Sacharidy: 0,0 g
z toho cukry: 0,0 g
Bílkoviny: 0,0 g
Skladování
Chraňte před světlem. Skladujte do teploty 20 °C.
Země původu
Slovenská republika