Piniové oříšky se botanicky neřadí mezi ořechy, jedná se o jedlá jádra semen jihoevropských borovic, nicméně díky svému vzhledu získaly toto označení. Díky náročnému sběru jsou pinie neboli cedrová semínka poměrně drahou potravinou.
Jedná se o typickou surovinu pro italskou kuchyni, kde se používá do pest, chlebů, k těstovinám, jako koření a díky své jemně nasládlé a máslové chuti také při přípravě dezertů. Tradičně se přidávají také do omáčky tarator ze Středního východu, což je krémová pasta z pinií, chleba, česneku, mléka a olivového oleje.
Pinie můžeme také pražit, čímž se zvýrazní jejich chuť. Takto připravená semínka jsou vhodná jako posyp moučníků, zeleninových i ovocných salátů, polévek nebo zmrzlin.
Složení
jádra piniových oříšků*.
* alergen
Výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota: 2953 kJ / 715 kcal
tuky: 68 g
nasycené mastné kyseliny: 4,9 g
sacharidy: 9,4 g
cukry: 3,6 g
vláknina: 3,7 g
bílkoviny: 3,7 g
sůl: 0 g
Alergeny
Může obsahovat stopy arašídů a sezamu.
Skladování
Skladujte v suchu, chladu a temnu.
Země původu
Čína.