Černá sůl z podhůří Himalájí pochází z pákistánských vulkanických ložisek. Její černá, někdy i narůžovělá barva je ovlivněna obsaženými minerály – hlavně železem. Jedná se o nerafinovanou sůl, krystaly soli od prvotní těžby k finálnímu produktu neprochází žádným chemickým zpracováním a celý proces je výhradně ruční či mechanický. Tím se výrazně liší od běžné stolní soli, která je rafinovaná, případně obohacená o další složky.
Složení
jedlá sůl, obsah NaCl min. 95%
Výživové hodnoty na 100g
Energetická hodnota:
0 kcal/0 kJ
Tuky:
0g
Sacharidy:
0g
Vláknina:
0g
Bílkoviny:
0g
Sůl: 100g
Využití
V indické kuchyni ale hraje nezastupitelnou roli. Bez černé soli se neobejdou pokrmy jako chaat, dresinky raita a čatní nebo směs koření chaat masala. Místní obyvatelé ji používají i na dochucení čerstvého ovoce například banánů. Specifické aroma a chuť černé soli se skvěle hodí k pokrmům indické a veganské kuchyně. Vhodná je zejména pro studenou kuchyni, tepelným zpracováním se vytrácí její charakteristická chuť. Nejčastěji se používá k dochucení omáček, chutney či polévek.
Skladování
Skladovat v suchu
Země původu
Pákistán/Punjab, jižně od Himálaje